
Ben jij als kwaliteitsmanager verantwoordelijk voor de ruimte-, transport- en opslagcondities tijdens productie, opslag en transport van voedingsmiddelen?
Tijdens productie, opslag en transport van voedingsmiddelen hebben hygiëne en voedselveiligheid uiteraard de hoogste prioriteit. Het beheersen van ruimtecondities zoals temperatuur en luchtvochtigheid is hierbij van groot belang. Voedingsmiddelen die worden geproduceerd bij onjuiste ruimtecondities kunnen afnemen in kwaliteit en hierdoor kunnen kwaliteitsniveaus niet worden gehaald. Naast financiële verliezen brengt dit ook de gezondheid van de eindconsument in gevaar. Ook bij opslag in koelkasten en vriezers of transport in (geconditioneerde) voertuigen is het essentieel dat de temperatuur en luchtvochtigheid niet te hoog of te laag zijn.
Daarnaast zijn er richtlijnen zoals de Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP-richtlijnen) die strenge eisen stellen aan het voedingsmiddelenproces. Van productie tot opslag tot transport is het essentieel dat de ruimtecondities nauwkeurig worden gemonitord. Een dataregistratiesysteem automatiseert de temperatuurbewaking van koelkasten en vriezers en monitort de ruimtecondities van je productieproces. Zelfs tijdens transport worden de temperatuur en luchtvochtigheid in real-time gemonitord. Achteraf genereer je eenvoudig rapportages om compliance met regelgeving aan te tonen.