Volledig Hitma-assortiment
Hitma Dataregistratie

Automatisch monitoren van ruimte-, opslag- en transportcondities in de voedingsindustrie

Voor het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid tijdens productie, opslag en transport van voedingsmiddelen

Meer weten?

Ben jij als kwaliteitsmanager verantwoordelijk voor de ruimte-, transport- en opslagcondities tijdens productie, opslag en transport van voedingsmiddelen? 

Tijdens productie, opslag en transport van voedingsmiddelen hebben hygiëne en voedselveiligheid uiteraard de hoogste prioriteit. Het beheersen van ruimtecondities zoals temperatuur en luchtvochtigheid is hierbij van groot belang. Voedingsmiddelen die worden geproduceerd bij onjuiste ruimtecondities kunnen afnemen in kwaliteit en hierdoor kunnen kwaliteitsniveaus niet worden gehaald. Naast financiële verliezen brengt dit ook de gezondheid van de eindconsument in gevaar. Ook bij opslag in koelkasten en vriezers of transport in (geconditioneerde) voertuigen is het essentieel dat de temperatuur en luchtvochtigheid niet te hoog of te laag zijn. 

Daarnaast zijn er richtlijnen zoals de Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP-richtlijnen) die strenge eisen stellen aan het voedingsmiddelenproces. Van productie tot opslag tot transport is het essentieel dat de ruimtecondities nauwkeurig worden gemonitord. Een dataregistratiesysteem automatiseert de temperatuurbewaking van koelkasten en vriezers en monitort de ruimtecondities van je productieproces. Zelfs tijdens transport worden de temperatuur en luchtvochtigheid in real-time gemonitord. Achteraf genereer je eenvoudig rapportages om compliance met regelgeving aan te tonen.

De voordelen van temperatuurmonitoring voor de voedingsmiddelenindustrie

Zorg voor stabiele ruimtecondities tijdens het productieproces

Tijdens de productie van voedingsmiddelen is het essentieel dat de ruimtecondities juist zijn. Afwijkingen in temperatuur, luchtvochtigheid en overdruk kunnen leiden tot verlies van kwaliteit van de producten of kruisbesmetting. Een te hoge of te lage temperatuur of relatieve vochtigheid kan invloed hebben op de kwaliteit van grondstoffen en eindproducten. Het monitoren van de overdruk in productieruimtes voorkomt dat verontreinigingen van buitenaf binnenkomen. Onjuiste ruimtecondities kunnen ertoe leiden dat een batch of zelfs meerdere batches niet vrijgegeven mogen worden of moeten worden teruggeroepen, wat grote financiële verliezen als gevolg heeft. Bovendien komt zo de veiligheid van eindconsumenten in gevaar. Met een dataregistratiesysteem registreer je automatisch de ruimtecondities tijdens productie en ontvang je direct een melding wanneer een meetwaarde te hoog of te laag is. 

Bewaak de temperatuur en luchtvochtigheid van koelkasten en vriezers met gevoelige voedingsmiddelen

In de voedingsindustrie worden veel levensmiddelen opgeslagen in koelkasten en vriezers. Het is essentieel dat deze producten bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid worden opgeslagen, want onjuiste condities kunnen ertoe leiden dat voedingsmiddelen afnemen in kwaliteit en houdbaarheid, wat een gezondheidsrisico kan vormen. Ook tijdens transport van de levensmiddelen is het belangrijk dat de temperatuur en luchtvochtigheid op een stabiel niveau blijven. Vooral bij lange reizen vinden afwijkingen plaats, maar deze worden vaak pas te laat opgemerkt. Om de veiligheid van eindconsumenten te waarborgen is het dus belangrijk om de temperatuur en luchtvochtigheid van koelkasten, vriezers en transport in real-time te monitoren. Een dataregistratiesysteem biedt eenvoudig inzicht in de condities van alle apparatuur en voertuigen, zonder dat je handmatig de data hoeft af te lezen. Wanneer een meetwaarde te hoog of te laag is, krijgen de ingestelde medewerkers direct een alarmmelding, zodat ze kunnen ingrijpen en problemen kunnen voorkomen.

Compliance met strenge HACCP-richtlijnen

Het JRI MySirius-systeem helpt voedingsproducenten bij naleving van regelgeving zoals HACCP-richtlijnen, de Warenwet en de Europese Verorderingen inzake levensmiddelenhygiëne en voor producten van dierlijke oorsprong. Deze richtlijnen en wetgeving stellen eisen aan de temperatuurbewaking, luchtvochtigheid, ventilatie en overdruk tijdens productie, opslag en transport van levensmiddelen. Het real-time monitoren en registreren van data, gepaard met een alarm bij overschrijding van een ingestelde grenswaarde, zorgt ervoor dat je als voedingsproducent altijd inzicht hebt in je data en snel kunt ingrijpen bij afwijkingen. De analyse- en rapportagefuncties van het platform zorgen ervoor dat je eenvoudig kunt aantonen dat de productie, opslag en transport voldoen aan bepaalde voorwaarden. Automatische herinneringen voor kalibratie helpen voedingsproducenten bij het op tijd laten kalibreren van hun hardware, zodat de sensoren altijd nauwkeurig blijven meten.

Wil je meer weten over onze dataregistratie-oplossingen? Lees hier verder over de voordelen en mogelijkheden van een dataregistratiesysteem. 

Meer weten over dataregistratie-oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie?

Stel je vraag via het onderstaande formulier. Liever persoonlijk contact? Bel mij dan op 06-12 227 005 of maak direct een afspraak in mijn agenda. Ik kom graag vrijblijvend langs op locatie of luister naar jouw wensen in een online teams sessie. 

Op werkdagen kun je ook vragen stellen via onze chat.