Volledig Hitma-assortiment
Hitma Dataregistratie

Temperatuur bewaken en ruimtecondities meten in laboratoria

Voor juiste opslag van temperatuurgevoelige producten en gepaste condities tijdens wetenschappelijke studies en testen

Meer weten?

Ben jij als laborant veel tijd kwijt aan het controleren van temperatuur bij medicijnopslag of van ruimtecondities tijdens wetenschappelijk onderzoek?

In laboratoria worden veel levensmiddelen en medicijnen opgeslagen in koelkasten en vriezers. Onjuiste opslag van gevoelige levensmiddelen of medicijnen kan ertoe leiden dat deze middelen effectiviteit verliezen, bederven of zelfs chemische veranderingen ondergaan. Levensmiddelen en medicijnen die onbruikbaar worden hebben niet alleen financiële verliezen als gevolg, maar kunnen ook een veiligheidsrisico vormen voor patiënten wanneer de gevolgen van onjuiste opslag onopgemerkt gaan.

Tijdens wetenschappelijke testen en studies in laboratoria, bijvoorbeeld chromatografie, spectroscopie, massaspectrometrie, celkweek, genetische manipulatie en microbiologiestudies, is het van belang dat de ruimtecondities van de testomgeving de juiste waarden hebben. Onjuiste ruimtecondities kunnen leiden tot inconsistentie in resultaten en degradatie van monsters. Ook moet achteraf kunnen worden aangetoond dat de ruimtecondities tijdens een experiment, studie of test binnen bepaalde grenzen vielen om de geldigheid te garanderen.

De juiste ruimtecondities voor medicijnopslag en wetenschappelijke experimenten

Voor juiste opslag van temperatuurgevoelige monsters, levensmiddelen en medicijnen is het van belang dat de temperatuur wordt gemeten en geregeld. Het is essentieel dat een koelkast of vriezer goed koelt om versheid en (chemische) stabiliteit te garanderen. Daarnaast is het reguleren van de vochtigheid belangrijk om uitdroging, overmatige vochtigheid en ijsvorming te voorkomen. Voor opslag en cultivatie van biologische culturen in incubatoren, zoals bacteriën en cellen, is het van belang dat de temperatuur nauwkeurig geregeld wordt. Ook de vochtigheid in incubatoren is belangrijk om te reguleren om uitdroging of overmatige condensvorming te voorkomen. Zelfs kleine afwijkingen in de temperatuur en vochtigheid kunnen de groei van deze biologische culturen beïnvloeden. Daarnaast moet de CO2-concentratie van een incubator worden gereguleerd voor cellen die afhankelijk zijn van specifieke gascondities.

Om bruikbare en valide resultaten te realiseren is het van belang om de ruimtecondities tijdens wetenschappelijke experimenten, testen en studies te meten en regelen. Een stabiele temperatuur is cruciaal voor het behouden van consistente experimentele omstandigheden en het voorkomen van degradatie van monsters. Een te hoge of te lage relatieve vochtigheid kan invloed hebben op chemische reacties. Daarnaast is het tijdens experimenten die gevoelig zijn voor atmosferische druk cruciaal om het ruimtedrukverschil te bewaken.

Dataregistratie in laboratoria

Dataregistratie oplossing voor laboratoria

Met de juiste dataregistratie oplossing heb je altijd en overal inzicht in de (binnen)klimaatcondities van de ruimtes in je gebouw. Hierdoor wordt het optimaliseren van conservatie en het binnenklimaat eenvoudig en efficiënt, en hou je meer tijd over voor andere zaken.

Ons JRI MySirius-platform is een eenvoudig maar veelzijdig cloud-based dataregistratiesysteem dat zeer geschikt is om de (binnen)klimaatparameters in laboratoria te monitoren en regelen. Draadloze dataloggers met sensoren die gekoppeld zijn aan het cloud-based platform registreren de temperatuur, luchtvochtigheid, ruimtedrukverschil en CO2-gehalte. De loggers zijn voorzien van hoogwaardige sensoren met de hoogste meetnauwkeurigheid. De dataloggers kunnen worden voorzien van een (meerpunts-)kalibratiecertificaat. Deze dataloggers sturen de real-time data via een ethernetnetwerk automatisch naar het JRI MySirius-platform. De loggers hebben een eigen geheugen, dus meetdata raakt nooit kwijt wanneer de verbinding wegvalt. Het platform is door geregistreerde gebruikers vanaf iedere locatie bereikbaar, waardoor je overal en altijd inzicht hebt in de ruimtecondities van je gebouw. Bij overschrijding van ingestelde grenswaarden wordt een alarmmelding verstuurt naar de ingestelde gebruikers, zodat deze de nodige acties kunnen ondernemen.

JRI MySirius-platform

Het JRI MySirius cloud-based platform is een gebruiksvriendelijke, draadloze meet- en registratie-oplossing dat eenvoudig inzicht geeft in de real-time data die door de gekoppelde dataloggers wordt verstuurd. Het platform is te bereiken via een internetbrowser, waardoor je zonder extra inspanning altijd en overal op de hoogte bent van de condities in je laboratorium. Per logger of meeteenheid kun je grenswaarden instellen waarbinnen de meeteenheid moet vallen. Bij overschrijding van deze drempelwaarden wordt een alarmmelding verstuurd naar de ingestelde personen via e-mail, SMS of een pushbericht in de MySirius Alert app (iOS en Android).

De data wordt 18 maanden opgeslagen in het JRI MySirius-platform zodat je achteraf kunt inzien of de meetwaarden zich tijdens een bepaalde periode binnen de ingestelde grenswaarden begaven. Indien nodig is de data, afhankelijk van de licentie, tot 3 tot 10 jaar na het meten opvraagbaar. Doordat de gegevens in de cloud worden opgeslagen zijn deze beveiligd met versleuteling, regelmatige back-ups en toegangscontroles. De dataopslag is conform internationale normen en regelgeving als GMP, GAMP en FDA 21 CFR Part 11. De toegangsrechten zijn zo in te stellen dat alle gebruikers alleen bij de gegevens kunnen die voor hen relevant zijn. Er zijn zes standaard gebruikersprofielen met elk hun eigen machtigingen. Met de MySirius Advanced licentie heb je de mogelijkheid om gepersonaliseerde gebruikersprofielen aan te maken. Ook zijn er in het platform auddittrails beschikbaar om te registreren welke gebruikers welke gegevens hebben bekeken of gewijzigd.

In het JRI MySirius-platform vind je rapportage- en analysetools waarmee het genereren van gedetailleerde rapporten van (temperatuur)gegevens gedurende specifieke periodes met een paar klikken gedaan is. Ook biedt het platform een grafische weergave van de meetdata om patronen en afwijkingen snel te identificeren. Deze weergave kan gepersonaliseerd worden om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen van het laboratorium. De meetdata en grafieken zijn te exporteren naar verschillende bestandstypes zoals CSV-, Excel- of Pdf-bestand. Het platform heeft ook een tool voor het beheren en documenteren van de kalibratie van de meetapparatuur. Daarnaast genereert het platform automatische herinneringen wanneer het tijd is om de meetapparatuur te laten kalibreren, zodat deze altijd zo nauwkeurig mogelijk is.

Installatie en integratie

Voordat het systeem wordt geïnstalleerd vindt een afspraak plaats met de projectleider/beheerder om de gewenste benamingen, grenswaarden en instellingen door te nemen. Ook wordt met de ICT-afdeling besproken welke netwerkaansluitingen en stopcontacten nodig zijn voor het dataregistratiesysteem. Bij binnenkomst van de goederen bij Hitma richten wij het project geheel op ons kantoor in, zodat het systeem eenvoudig geplaatst kan worden op locatie. Op locatie worden eerst de Links, die de connectie tussen de loggers en het cloud-based platform faciliteren, geplaatst zodat het draadloze netwerk opgebouwd kan worden. Daarna worden de loggers geplaatst. In basis zijn er loggers voor het meten van temperatuur en relatieve vochtigheid. De Nano SPY universal of LoRa SPY universal maken het mogelijk om een Pt-100, 4…20 mA, 0…1 volt of potentiaalvrij contact in te lezen. Hierdoor zijn ook bijvoorbeeld druktransmitters, deeltjestellers of CO2-waarden te meten. Na plaatsing van het systeem kunnen wij de oplevering doen. Hiervoor wordt samen met de projectleider/beheerder een checklist opgesteld.

Het implementeren van een monitoringsysteem als JRI MySirius kan de bestaande workflow in een laboratorium zeer positief beïnvloeden. Automatisering van dataverzameling vermindert de tijd die het laboratoriumpersoneel kwijt is aan het handmatig invoeren van gegevens en fouten door menselijke tussenkomst. Ook draagt nauwkeurige datacollectie en het genereren van automatische rapportages bij aan het naleven van regelgeving als GMP, GAMP en FDA 21 CFR Part 11. Doordat alle verzamelde gegevens centraal worden opgeslagen zijn ze zeer toegankelijk en eenvoudig doorzoekbaar. Daarnaast dragen de uitgebreide rapportagemogelijkheden van JRI MySirius bij aan het sneller identificeren van trends en afwijkingen. Ook kan toegang tot real-time gegevens en analyses bijdragen aan snelle en geïnformeerde besluitvorming. De automatische alarmen van het monitoringsysteem zorgen ervoor dat het laboratoriumpersoneel direct kan ingrijpen bij een probleem waardoor downtime en ernstige gevolgen kunnen worden voorkomen.

Het JRI MySirius dataregistratiesysteem heeft een aantal eigenschappen die ervoor zorgen dat het systeem schaalbaar is voor toekomstige uitbreidingen. Allereerst is JRI MySirius een cloudgebaseerde oplossing. Hierdoor kun je eenvoudig opschalen naar meer gebruikers of dataopslag zonder zware investeringen in hardware. Wanneer er wel behoefte is aan het uitbreiden van de hardware, bijvoorbeeld wanneer nieuwe ruimtes gemonitord moeten worden of wanneer er behoefte is aan dataregistratie op een andere locatie, is het mogelijk om nieuwe dataloggers te koppelen aan het bestaande JRI MySirius account. Daarnaast heeft het dataregistratiesysteem een modulaire architectuur, waardoor je eenvoudig extra modules zoals geavanceerde rapportagetools of nieuwe sensortechnologieën kunt toevoegen. Ook biedt JRI MySirius uitgebreide API’s voor integratie met andere Lab Management Software (LIMS) ofhet laboratoriuminformatiebeheersysteem.

Compliance

Het JRI MySirius-systeem helpt laboratoria bij naleving van regelgeving. Het real-time monitoren en registreren van data, gepaard met een alarm bij overschrijding van een ingestelde grenswaarde, zorgt ervoor dat laboratoria altijd inzicht hebben in hun data en snel kunnen ingrijpen bij ongewenste condities. De analyse- en rapportagefuncties van het platform zorgen ervoor dat je eenvoudig kunt aantonen dat de medicijnopslag of wetenschappelijke testen voldoen aan bepaalde voorwaarden. Automatische herinneringen voor kalibratie helpen laboratoria bij het op tijd laten kalibreren van hun hardware, zodat de sensoren altijd nauwkeurig blijven meten.

Het naleven van regelgeving rondom dataprivacy en -beveiliging in laboratoria vereist een combinatie van technische maatregelen, beleidsrichtlijnen en regelmatige training van personeel. Een technische maatregel die is verwerkt in het JRI MySirius-systeem om de data te beschermen is het versleutelen van alle opgeslagen gegevens, zowel op lokale servers als in de cloud. Daarnaast maakt het platform gebruik van Role-Based Access Control (RBAC). Dit houdt in dat je rolgebaseerde machtigingen kunt instellen om ervoor te zorgen dat alleen bevoegde gebruikers toegang hebben tot gevoelige gegevens. Om ongeautoriseerde toegang tot het netwerk te blokkeren is het advies om firewalls in te stellen die alleen de poorten van JRI vrijgeven. JRI update de software gemiddeld vier keer per jaar om ervoor te zorgen dat het platform uitgebreid wordt met nieuwe functionaliteiten en voorzien is van de laatste updates op het gebied van beveiliging.

 

Kosten, onderhoud en storing

Doordat het systeem cloudgebaseerd is, zijn er geen grote initiële investeringen in servers of andere hardware nodig. De kosten van de hardware van het dataregistratiesysteem hangen af van de hoeveelheid en type sensoren en dataloggers en de netwerkinfrastructuur. Daarnaast zijn er eenmalige of terugkerende licentiekosten voor de JRI MySirius-software. Dit bedrag hangt af van de aanvullende modules of functies die nodig zijn voor het laboratorium. Bijkomstige kosten zijn kosten voor de fysieke installatie van de hardware, configuratie en integratie van de software en dataloggers, kalibratie van sensoren en eventuele trainingen van het laboratoriumpersoneel.

De cloudprovider zorgt voor het systeemonderhoud, waardoor de IT-belasting voor de organisatie wordt verminderd. Updates van de software worden automatisch doorgevoerd en het platform brengt dan ook geen onderhoudskosten met zich mee. Deze updates zorgen ervoor dat gebruikers altijd toegang hebben tot de nieuwste functies en beveiligingspatches. Gemiddeld voert leverancier JRI vier keer per jaar een software update uit. Met de MySirius Advanced licentie kun je deze updates maximaal een jaar uitstellen in verband met validatie eisen. Het cloudsysteem maakt regelmatig back-ups, waardoor gegevensverlies tot een minimum wordt beperkt en de gegevens snel kunnen worden hersteld in geval van een storing.

Ondersteuning en training

Het JRI MySirius-platform is gebruiksvriendelijk en intuïtief in gebruik. Daarnaast komt het platform met een uitgebreide handleiding. Ook zijn er JRI MySirius instructievideo’s die visuele begeleiding bieden voor het oplossen van veelvoorkomende problemen en het uitvoeren van specifieke taken. Indien training van personeel in het gebruik van het platform nodig is, biedt Hitma een ‘Basisgebruikers Training,’ ‘Geavanceerde Training’ en ‘Beheerders Training.’ Ook kunnen op maat gemaakte trainingen worden aangeboden die ervoor zorgen dat je optimaal gebruik kunt maken van het platform.

Daarnaast is onze professionele customer support afdeling tijdens werkdagen beschikbaar om alle nodige ondersteuning te bieden bij het gebruik van het JRI MySirius-platform en de gekoppelde apparaten. Indien er technische problemen zijn kan onze technische service online – door op afstand toegang te krijgen tot het systeem – of op locatie ondersteunen bij het oplossen van deze problemen.

Meer weten over dataregistratie-oplossingen voor laboratoria?

Stel je vraag via het onderstaande formulier. Liever persoonlijk contact? Bel mij dan op 06-12 227 005 of maak direct een afspraak in mijn agenda. Ik kom graag vrijblijvend langs op locatie of luister naar jouw wensen in een online teams sessie. 

Op werkdagen kun je ook vragen stellen via onze chat.