Volledig Hitma-assortiment
Hitma Dataregistratie

Al je data real-time in één platform voor een optimaal binnenklimaat

Zorg voor een gezond, veilig en comfortabel binnenklimaat voor medewerkers, leerlingen of gasten

Wat moet je meten?

Ben jij verantwoordelijk voor het verzorgen van een gezond, veilig en comfortabel binnenklimaat? En moet je voldoen aan strenge regels en richtlijnen?

Het binnenklimaat in kantoren en scholen is bepalend voor de gezondheid, productiviteit en concentratie van medewerkers en leerlingen. Ook draagt een optimaal binnenklimaat bij aan de bezoekerservaring van gasten in bijvoorbeeld musea en horecagelegenheden.

Een slecht binnenklimaat kan gezondheidsklachten en concentratieproblemen veroorzaken. Met de juiste oplossing is het monitoren en bewaken van de ruimtes in je gebouw eenvoudig en efficiënt. Je waarborgt de gezondheid en het comfort van medewerkers, leerlingen en gasten. Tegelijkertijd voldoe je aan wet- en regelgeving rondom binnenluchtkwaliteit. Bovendien krijg je beter inzicht in de energie-efficiëntie van je gebouw waardoor je het totale energieverbruik kunt verminderen.

Waar is binnenklimaatmonitoring nodig?

Welke grootheden moet je meten en monitoren?

Het binnenklimaat en de binnenluchtkwaliteit worden bepaald door het niveau van verschillende eenheden. Door deze eenheden te meten en monitoren zorg je niet alleen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, je voldoet ook aan wet- en regelgeving zoals de Arbowet en het Bouwbesluit. Lees hieronder welke eenheden je moet monitoren voor een optimaal binnenklimaat.

Temperatuur

Temperatuurmonitoring vormt de basis voor een comfortabel binnenklimaat of werkomgeving. De temperatuur is niet alleen bepalend voor het comfort, maar ook voor de gezondheid en productiviteit van medewerkers en leerlingen. Bij een te hoge of te lage temperatuur kunnen gezondheidsklachten en concentratieproblemen voorkomen. Daarnaast draagt een aangename temperatuur bij aan een positieve ervaring voor bezoekers en gasten in bijvoorbeeld musea en horecagelegenheden.

Luchtvochtigheid / relatieve vochtigheid (RV)

Het monitoren van luchtvochtigheid is essentieel voor een goede binnenluchtkwaliteit. In kantoren, klaslokalen en woonruimtes draagt de luchtvochtigheid bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Daarnaast beperk je door luchtvochtigheid te monitoren de verspreiding van virusdeeltjes. In musea en archieven is het belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag is, om beschadiging en uitdroging van belangrijke kunstwerken en documenten te voorkomen.

CO2

Een te hoog CO2-niveau leidt tot verminderde concentratie, vermoeidheid en andere gezondheidsklachten. Daarnaast wijst een te hoog CO2-gehalte op onvoldoende of slecht werkende ventilatie. Voor de gezondheid, productiviteit en comfort is het daarom belangrijk om CO2 te meten en monitoren in alle gebouwen waar mensen voor langere periodes binnen zijn. Op plekken waar kwetsbare personen zijn, zoals zorginstellingen of kinderopvangen, is CO2-monitoring extra belangrijk.

Fijnstof

Fijnstof bestaat uit zeer kleine, schadelijke stofdeeltjes die door de lucht bewegen. PM2.5 en PM10 zijn de meest gemonitorde fijnstofgrootheden. Hoge concentraties kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals irritaties aan de luchtwegen en verminderde weerstand. Vooral in ruimtes waar mensen voor langere tijd aanwezig zijn is het belangrijk om het fijnstofniveau te monitoren.

Vluchtige organische stoffen (VOCs / VOS)

Vluchtige organische stoffen komen onder andere vrij bij koken, verf, lijm en schoonmaakmiddelen. Bij hoge concentraties kunnen ze leiden tot gezondheidsklachten. Het is daarom belangrijk om het VOC-niveau te monitoren in bijvoorbeeld klaslokalen, kinderopvangen en zorginstellingen. Ook in kantoren en op werkplekken wordt de concentratie van vluchtige organische stoffen steeds vaker gemeten.

Luchtsnelheid

De luchtsnelheid is een goede indicator van de binnenluchtkwaliteit in een gebouw. Een te lage luchtsnelheid duidt op gebrekkige ventilatie, terwijl een te hoge luchtsnelheid kan wijsen op overbodige ventilatie en kan leiden tot uitdroging. Het monitoren van de luchtsnelheid draagt daarmee bij aan het welzijn en comfort van medewerkers, leerlingen, bewoners of gasten. Daarnaast kun je door de luchtsnelheid te monitoren tocht detecteren.

Atmosferische druk

Het monitoren van atmosferische druk is belangrijk omdat drukverschillen tussen binnen- en buitenruimtes de ventilatie en luchtstromen kunnen beïnvloeden. Ongewenste drukverschillen kunnen zorgen voor tocht of infiltratie van virusdeeltjes en schadelijke stoffen, waardoor gezondheidsklachten kunnen optreden. Daarnaast kunnen schommelingen in de luchtdruk leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Lichtsterkte

De lichtsterkte op een werkplek of in een klaslokaal beïnvloedt de productiviteit en prestaties. Bij een te lage lichtsterkte is er te weinig licht om fatsoenlijk te kunnen werken. Anderzijds kan teveel licht zorgen voor overbelichting of ongewenste reflecties. Daarnaast kan een te hoge lichtsterkte leiden tot vermoeidheid en pijn aan de ogen. In een museum of archief kan een te hoge lichtsterkte ook leiden tot vervaging van kunstwerken en documenten.

Al je binnenklimaatdata real-time op één platform

Om een optimaal binnenklimaat te verzorgen is het belangrijk om in kaart te brengen in welke ruimtes je de binnenluchtkwaliteit moet monitoren. Vervolgens kun je in iedere ruimte een bekabelde of draadloze datalogger plaatsen. Deze dataloggers beschikken over sensoren die eenheden als temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 meten. De dataloggers versturen de meetdata vervolgens in real-time naar een cloud-based monitoringsysteem.

De loggers communiceren onder andere via:

  • Wifi
  • Ethernet
  • Sigfox
  • LoRa
  • 4G/5G
  • LTE

Het online monitoringsysteem is bereikbaar via een internetbrowser of de mobiele app. Zo heb je altijd en overal inzicht in het binnenklimaat van je gebouw(en). Op iedere grootheid die wordt gemeten kun je grenswaarden instellen. In één oogopslag zie je of alle metingen binnen de ingestelde grenswaarden vallen. Op het moment dat een grenswaarde wordt overschreden wordt een alarmmelding verstuurd naar de ingestelde gebruikers via e-mail, SMS, pushbericht of telefonisch. Daarnaast kun je in het online platform gemakkelijk (periodieke) rapportages genereren voor interne verslaglegging of voor extern gebruik, bijvoorbeeld voor inspecterende instanties. 

Meer weten over binnenklimaatmonitoring?

Wij, Teun Mulder en Ronald Stuvel (dataregistratiespecialisten), helpen je graag verder. Stel je vraag via het onderstaande formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.