Volledig Hitma-assortiment
Hitma Dataregistratie
REFERENCE CASE

Geschiedenis bewaken met technologie van de toekomst

In Museum In 't Houten Huis kom je alles te weten over de geschiedenis van het Schermereiland. Ook beheert het museum een voormalige raadhuis en een aantal historische objecten van verschillende gemeenten. Het is voor het museum belangrijk om het binnenklimaat in de verschillende ruimtes en op de verschillende locaties te kunnen monitoren. Het museum vond de oplossing in het OnlineSensor dataregistratiesysteem.

Meer weten?

Museum In 't Houten Huis

Museum In 't Houten is gevestigd in een pand uit de 18e eeuw met een houten constructie, inmiddels bekroond tot rijksmonument. Het museum belicht de geschiedenis van het Schermereiland - dat vroeger door water verbonden was met de Zuiderzee - en zijn zeevarende bewoners. Thema’s die in het museum aan bod komen zijn de walvisvaart, haringvisserij, houten huizen, doopsgezinden en Jan Adriaansz Leeghwater. Daarnaast beheert het museum het voormalige Raadhuis van Graft en een aantal stukken van de Gemeente Alkmaar die hangen in de raadhuizen van de Rijp en van Grootschermer.

Het belang van het binnenklimaat in musea

“Het is belangrijk om het binnenklimaat in de verschillende ruimten en op de verschillende locaties te kunnen monitoren,” vertelt Susan Bos, collectiebeheerder van Museum In ’t Houten Huis. “We willen onze stukken zo goed mogelijk conserveren. Daarvoor moeten de temperatuur en luchtvochtigheid binnen bepaalde grenswaarden blijven. Die grenswaarden staan per ruimte vast en soms zelfs per stuk.” Door ongewenste ruimtecondities kunnen kunstwerken namelijk beschadigen, vervormen, scheuren, verkleuren of vervagen. Om te voorkomen dat belangrijke kunstwerken en historische objecten beschadigen of verloren gaan, is het essentieel om een gepast conserveringsbeleid te hebben. Daarnaast zorgt het meten, registreren en regelen van het binnenklimaat voor een gezond en comfortabel binnenklimaat voor bezoekers, wat bijdraagt aan de bezoekerservaring. 


Altijd en overal toegang tot data

“Toen afgelopen jaar bleek dat ons monitoringssysteem verouderd was en dat er geen updates meer op konden worden uitgevoerd, moesten we op zoek naar een nieuw systeem,” vervolgt Susan. “We stelden criteria op waaraan het gewenste systeem moest voldoen en gingen op zoek naar een passende leverancier. Onze ICT’er kwam vrij snel uit bij het OnlineSensor-systeem van Hitma. Naast het hoofdkantoor van Hitma in Uithoorn heeft het bedrijf ook een vestiging bij ons in de buurt. Dat maakt de communicatie super eenvoudig en als er iets is, zijn ze er in een oogwenk.”

Met het OnlineSensor dataregistratiesysteem krijg je eenvoudig inzicht in onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-gehalte van de ruimtes in je gebouw of zelfs verschillende gebouwen. Je kunt ook uitgebreide rapportages laten genereren in het cloud-based platform. Maar het grootste voordeel is dat je altijd en overal de data kunt bereiken en inzien. “Er ging een wereld voor me open met het online systeem OnlineSensor,” vertelt Susan opgetogen. “Ik hoef nu niet meer naar kantoor om in te loggen en meetwaarden te bekijken. Ik kan alles vanaf elke locatie in de gaten houden, als ik mijn telefoon of tablet maar bij me heb. Is er een overschrijding, dan stuurt het systeem automatisch een alarmmelding. Dit levert me enorm veel tijd en gemak op."

"Er ging een wereld voor me open. Ik hoef nu niet meer naar kantoor om in te loggen en meetwaarden te bekijken. Ik kan alles vanaf elke locatie in de gaten houden."

Inzicht in alle meetwaarden

Met het monitoringsysteem kun je ook data over een lange periode visualiseren. Zo kun je in een rapport aantonen dat de meetwaarden in het museum goed waren voor de conservatie van kunstwerken en historische objecten. “We kunnen nu alle meetgegevens aantonen die we nodig hebben om bepaalde stukken in bruikleen te kunnen krijgen,” aldus Susan. “De medewerkers van Hitma hebben ons perfect ondersteund bij het installeren van alle sensoren. Ook belden ze na de ingebruikname met de vraag of alles duidelijk en in orde was. Echt een topservice!”

Stap voorwaarts

“Wat ook heel handig is,” vervolgt Susan enthousiast, “de slimme sensoren uploaden hun gegevens via Internet-of-Things-netwerken zoals LoRa en Sigfox, of via GPRS-communicatie. Ook de meetgegevens van de sensoren die buiten onze eigen netwerklocatie vallen, zijn daarmee altijd real-time beschikbaar. Ten opzichte van ons vorige systeem is dit een enorme stap voorwaarts. Dankzij dit systeem bewaken we onze geschiedenis met de technologie van de toekomst!”

Meer weten over dataregistratie-oplossingen voor musea?

Ik, Ronald Stuvel (Dataregistratiespecialist), help je graag verder. Stel je vraag via het onderstaande formulier. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Liever direct contact? Bel mij dan op 0299-630612 of mail mij.